Компанијата Apple наводно работи на MacBook Pro кој ќе има екран на допир, според новинарот на Bloomberg, Марк Груман.

Иако сè уште не е познато дали навистина ќе се појави на пазарот, Груман наведува дека MacBook Pro со екран на допир би можел да се појави во 2025 година. Во својот извештај вели дека станува збор за OLED технологија наместо за Mini LED екраните кои моментално ги користат моделите од 14 и 15 инчи.

Проектот наводно е во релативно рана фаза, но инженерите се „активни“ иако не постои конечен план за продажба на ваков MacBook Pro. Apple е познат по тоа што ги менува своите планови, а претходно сме виделе прототипи на MacBook со екрани на допир и други уреди кои никогаш не ја „видоа светлината на денот“.

Сепак, MacBook Pro за кој се шпекулира би имал други подобрувања, но главно би ја задржал истата форма како и сегашните модели со разликата во споменатиот екран.

Ако гореспоменатиот MacBook Pro навистина излезе на продажба, тоа би било голема работа за Apple. Компанијата претходно ја избегнуваше технологијата на екран на допир за своите macOS уреди, дури и покрај развојот на iPadOS и доаѓањето на десктоп апликации кои се погодни за екрани чувствителни на допир. Поранешниот извршен директор на Apple, Стив Џобс ги критикуваше компјутерите со екрани на допир, како и оние кои користат „паметни“ пенкала.

Наместо екрани на допир, Apple го претпочиташе Touch Bar за MacBook лаптопите од 2016 година до доаѓањето на редизајнираните модели на MacBook Pro од 14 и 16 инчи во 2021 година. Оттогаш, технологијата стана вообичаена на многу лаптопи со Windows, а бројните додатоци за iPad практично го претворија таблетот во MacBook.

Ако MacBook Pro со екран на допир дојде до производство, на macOS најверојатно ќе му требаат значителни промени.