Во моментов нема проблеми со испораките на компоненти и уреди, но аналитичарите предупредуваат на такво потенцијално сценарио.

До неодамна, Кинезите се придржуваа до политиката за нулта ковид, која вклучуваше постојани заклучувања и карантини, кои ниту луѓето можеа да ги издржат, ниту економијата имаше корист. Исто така, влијанието на мерките се почувствува во целиот свет бидејќи поради „заклучувањето“ дел од производните капацитети не работеа извесно време, односно не работеа со полн капацитет, што предизвика нови доцнења и одлагања во испораката на нарачана стока.

Така, поради ваквата ситуација, се очекува Apple до крајот на годината да испорача шест милиони iPhone-и помалку, што ќе се одрази на заработката на компанијата, а ќе се одрази и на цените на акциите. За да не се повторат вакви ситуации, Кина ги олесни мерките, но сега се соочуваат со нов проблем.

Имено, олеснувањето на мерките ќе се одрази и на ширењето на новата инфекција со коронавирус, што повторно би можело да влијае на забавување на производството во кинеските фабрики каде што се произведуваат и склопуваат делови и уреди што ги користи целиот свет.

Според DigiTimes, повикувајќи се на податоци од аналитичари, во некои кинески фабрики, инфекциите со корона веќе погодуваат речиси половина од вработените. Иако бројот на заболени е помал, некои од нив не доаѓаат на работа поради страв од инфекција, а ситуацијата може дополнително да се влоши по кинеската Нова година на 22 јануари, кога многумина одат на одмор и патување.

Забавувањето на работата во фабриките или нивното потенцијално привремено затворање најмногу би можело да се одрази на претстојните модели на персонални компјутери кои користат најнови генерации процесори, нагласува TechSpot, така што големите технолошки компании би можеле да имаат проблеми со недостиг и да ја одложат презентацијата или лансирање на нови производи. Во моментов нема проблеми со производството и недостиг.

По сите проблеми и несигурности што ги имаа со фабриките во Кина, се повеќе компании бараат алтернативи на други пазари за да ја намалат нивната зависност од Кина и нивните фабрики. Тој процес нема да биде едноставен, ниту брз, но некои компании веќе го започнаа во помал обем.