Тврдењата дека протекле стотици милиони телефонски броеви на корисници на WhatsApp, го привлекоа вниманието на регулаторите за заштита на податоците.

Во огласот на хакерскиот сајт BreachForums, објавен од нов корисник на форумот кој претходно имал само неколку објави, на продажба беа понудени телефонските броеви на повеќе од 487 милиони корисници на WhatsApp.

Во соопштението се наведува дека базата на податоци ги содржи податоците на корисниците на WhatsApp од 84 земји, но продавачот не се обидел да објасни како ги добил овие бројки.

Агенциите за приватност во Ирска и Хонг Конг стапија во контакт со матичната компанија на WhatsApp, Мета за овие медиумски извештаи. Портпаролот на компанијата рече дека „нема докази за протекување податоци на WhatsApp“.

По исклучувањето на RaidForums, BreachForums стана популарна алтернатива за секој што треба да понуди податоци украдени за време на разни безбедносни инциденти.

Cybernews, кој прв ја објави информацијата, тврди дека базата на податоци е „веројатно“ автентична врз основа на примерокот што го дал продавачот. Примерокот на податоци содржеше нешто помалку од 2.000 броеви за кои Cybernews можеше да потврди дека се регистрирани на WhatsApp.

Броевите избрани од продавачот се нерепрезентативен примерок од единствените две земји за кои продавачот тврди дека има податоци (САД и Велика Британија), што е помалку од 0,00041% од вкупниот сет на податоци.