Речиси секоја онлајн игра има проблеми со токсичните играчи кои кажуваат или пишуваат навредливи коментари во разговорот, а Activision сега прави нов потег за да се бори против овој проблем.

Ова се нови алатки за модерација за игрите Call of Duty: Modern Warfare II и Call of Duty: Warzone 2.0, а кога модераторите ќе потврдат дека некој играч користел гласовни или текстуални разговори на „токсичен“ начин, тие ќе можат да користат „mute“ опција и така да го исклучат од сите канали за комуникација.

Ова не е целосна забрана, туку мерка за „замолчување“ на оние кои ги прекршуваат правилата за комуникација. Activision ќе започне да се потпира на поднесоци од гејмери ​​преку опција за поднесување во играта. Од друга страна, Riot Games почна проактивно да го следи гласовниот разговор во играта Valorant поради токсичен говор.

Пред да почнат да играат Modern Warfare II или Warzone 2.0, играчите мора да ги прочитаат и прифатат правилата на однесување, кои вклучуваат забрана за навреди, малтретирање и навредливи коментари.

Кога гејмер ќе пријави некого, тој ќе има можност да ја опише својата причина подетално. Activision потврди дека гореспоменатите алатки ќе се користат за сите идни наслови на Call of Duty.