Апликацијата BeReal веќе некое време е омилена апликација на генерацијата Z, а се чини дека тоа го виделе и креаторите на TikTok, кои решиле бесрамно да го копираат концептот BeReal.

Имено, деновиве TikTok претстави нова опција, која ја нарекоа TikTok Now, која е веќе достапна за корисниците во САД преку апликацијата, додека во другите региони е достапна како посебна апликација.

TikTok Now треба да работи на идентичен начин како BeReal – во различни периоди од денот доаѓа известување со поканување на сите да снимат што прават во тој момент користејќи ја предната и задната камера во исто време.

Но, за разлика од BeReal, TikTok Now нуди можност за снимање видео од 10 секунди или статична фотографија.

BeReal е основана од француските претприемачи Кевин Перо и Алексис Береџат, а апликацијата е дизајнирана како „нов и уникатен начин да откриете кои се навистина вашите пријатели во секојдневниот живот“.

BeReal исто така им испраќа на своите корисници известување во секое време од денот дека имаат две минути да направат нефилтрирана фотографија користејќи ја и предната и задната камера на нивните телефони.

Иако после тоа време можете да фотографирате, другите корисници ќе бидат известени дека доцнело создавањето на сликата и дека можеби нема да биде искрена претстава за вашиот сегашен живот. Корисниците се охрабруваат да додаваат луѓе што ги познаваат, а не да акумулираат следбеници што не ги познаваат. Сите слики исчезнуваат откако апликацијата ќе го извести корисникот да објави нова фотографија.

Фотографиите што ги објавувате се стандардно приватни и видливи само за одобрени пријатели, но можно е јавно да се споделуваат фотографии ако сакате. Корисниците можат да гледаат туѓи фотографии само ако тие самите објавиле нешто.

Истиот концепт

Овој концепт всушност е целосно преземен од TikTok Now.

Во TikTok Now, креаторите сами одлучуваат кој може да ја гледа нивната содржина. Тие исто така можат да блокираат други корисници и да ги избираат оние чии коментари ќе бидат прикажани на нивната сметка.

Луѓето помлади од 16 години автоматски ќе го имаат својот профил приватен и ќе можат да споделуваат содржина само со своите пријатели.

Полнолетните, од друга страна, ќе имаат повеќе опции за споделување, па нивната содржина ќе биде прикажана на пошироката заедница на TikTok.