iMessage за iPhone доби можност за поништување на испраќањето, како и за уредување пораки – еве како можете и вие да ги користите.

Без оглед на тоа дали сте испратиле порака на погрешна личност или сте станале жртва на автоматска корекција, сигурни сме дека барем еднаш во iMessage сте сакале да избришете или уредите порака. Со доаѓањето на iOS 16, можете да го направите тоа, но мора да се погрижите за неколку ситници.

Како да откажете испраќање порака?

Ако сакате да го откажете испраќањето, мора да внимавате дека имате само две минути да го сторите тоа по испраќањето. За да избришете порака, само притиснете долго на неа, изберете „Undo Send“ и готово. Ќе видите анимација каде пораката експлодира во куп пиксели, пишува Wired.

Додека другата личност повеќе нема да го гледа текстот, двете страни ќе знаат дека сте ја избришале пораката. Оние кои испратиле порака ќе видат „You unsent a message“. Оние кои ја примиле пораката во меѓувреме ќе видат предупредување што вели „(името на испраќачот во контактите) unsent a message”.

Конечно, имајте предвид дека оваа опција работи само ако двете страни го имаат најновиот оперативен систем. Ако телефонот на примачот има iOS 15 или претходен, тоа значи дека бришењето пораки нема да работи. Ако е така, системот ќе ве предупреди дека пораката не е избришана поради разликата во верзиите на системот.

Како да уредите порака?

Ако сакате да уредите порака во iMessage, долго притиснете на неа и изберете „Уреди“. После тоа, ќе видите мало поле каде што можете да ја преработите целата порака или да поправите печатна грешка.

Откако ќе завршите, кликнете на сината ознака за проверка на десната страна и изменетата порака ќе се појави во разговорот. Секогаш кога ќе направите нешто такво, ќе видите ознака „Изменето“ или „Edited“, а ако допрете на неа со прстот, ќе ги видите сите ревизии на пораката – по хронолошки редослед.

Како и со unsend, оваа функција работи само ако и двајцата корисници се на iOS 16. Ако некој е на iOS 15, на пример, ќе добие порака „Променето во (содржина на нова порака)“. За крај, внимавајте дека и уредувањето на пораките има свој „рок на истекување“, кој во овој случај е 15 минути.