Вселенскиот телескоп James Webb ја направи својата прва фотографија од Нептун.

Додека телескопот ја продолжува својата обиколка низ Сончевиот систем, ја направи и својата прва фотографија од најоддалечената планета во нашето космичко соседство, Нептун.

Научниците го објавија најдобриот поглед на прстените на Нептун во последните 30 години. Фотографијата од ледениот свет не само што е јасна, туку го нуди првиот поглед на прстените на Нептун базирани на прашина во близу инфрацрвениот спектар. На овие бранови должини, планетата не изгледа сина бидејќи апсорбира толку многу инфрацрвена и видлива црвена светлина што добива темен, сенишен изглед.

Седум од 14 потврдени месечини на Нептун се видливи на фотографијата, имено Тритон, Галатеа, Најад, Таласа, Деспина, Протеус и Лариса. Светлите точки и ленти на планетата претставуваат облаци од метан и мраз, вклучувајќи и вртлог на јужниот пол. Изгледот на Тритон привлекува внимание поради неговата површина од кондензиран азот што рефлектира 70 проценти од сончевата светлина.

Нептун е особено важен за научниците бидејќи е доволно далеку од Сонцето за да има услови кои не се присутни на поблиските планети, имено многу ниски температури и многу долга орбита која трае 164 години.

Сето ова е само почеток на истражувањето со телескопот James Webb бидејќи истражувачите очекуваат да дознаат повеќе за Нептун и Тритон во текот на следната година. Астрономите во оваа фаза собираат само прелиминарни податоци.