Американскиот издавач на видео игри 2K потврди дека неговата платформа за поддршка била хакирана и користена за испраќање пораки со линк преку кој се дистрибуира опасен малициозен софтвер.

„Ве молиме, не отворајте никакви е-пошта или линкови што ги добивате од сметките за поддршка на 2K Games“, им порача компанијата на корисниците на Твитер.

2K ги советуваше оние кои можеби кликнале на некоја од злонамерните линкови испратени од напаѓачите да преземат итни чекори за да ги ублажат можните последици. Еден од нив е да ги ресетирате сите лозинки зачувани во веб-прелистувачите, потоа да вклучите двофакторна автентикација каде и да е достапна, да инсталирате и стартувате антивирусна програма и да ги проверите поставките на вашата сметка.

2K додаде дека порталот за поддршка ќе биде недостапен додека трае истрагата и додека не се разреши последиците од инцидентот. Компанијата соопшти дека ќе ги извести корисниците кога комуникацијата со поддршката е безбедна.

Злонамерниот софтвер за кој станува збор е RedLine, познат по кражба на широк опсег на податоци од заразен уред, вклучително и историја на пребарување, колачиња на веб-прелистувачот, зачувани лозинки, детали за платежни картички, акредитиви за VPN, пораки од месинџер, паричници со криптовалути и друго.

Иако нема многу информации за инцидентот, тајмингот е сомнителен бидејќи нападот на системот за поддршка на 2K Games се совпаѓа со хакирањето на Rockstar Games, компанија која, како и 2K, е во сопственост на Take-Two Interactive, една од најголемите издавачи на видео игри во САД и Европа.

Хакер (или група) кој тврди дека ја хакирал Rockstar, исто така, ја презеде одговорноста за неодамнешниот напад врз Uber, за кој самиот Uber тврди дека бил оркестриран од хакер поврзан со озлогласената хакерска група за изнуда Lapsus$.

2K стои зад популарните наслови вклучувајќи ги NBA 2K, Borderlands, WWE 2K, PGA Tour 2K, Bioshock, Civilization и Xcom.