Како што обично се случува, не требаше премногу време за да се појави копија од некоја сосема нова опција имплементирана од Apple.

Минатата недела Apple ја претстави својата серија iPhone 14. Тој носи некои ситни новитети, пред се, со моделот Pro. Ова, пред сè, се однесува на новиот дизајн на предниот дел, бидејќи Apple конечно одлучи да го отфрли класичниот засек и да го замени со издолжен отвор.

Apple го нарекува овој отвор Dynamic Island, и како што сугерира името, тој е секогаш активен и има различни функции. Ништо слично не постои на телефоните со Android, но дали ќе пристигне наскоро?

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max сега имаат отвор на предната страна, кој е доста функционален. Може да прикажува различни работи како што се читање Face ID, репродукција на музика, контрола на повици итн.

И како што обично се случува, не требаше премногу време за да се појави копија од некоја сосема нова опција. Така, сега, од тимот на Mi Theme Developers за Xiaomi MIUI, развиена е функција која всушност не е ништо друго туку копија на функцијата Dynamic Island на Apple. Погледнете како тоа изгледа во краткиот видео клип подолу, кој е објавен на Твитер.

Ова е само првиот, веројатно во низата потези на програмерите за кориснички интерфејси на Android, со кои ќе се обидат да го копираат Apple Dynamic Island.

Од друга страна, не би нè изненадиле веќе следната година да видиме Android телефони со истиот отвор на горниот дел од екранот и со истите функции, со оглед на тоа што досега прилично слепо го следеа Apple кога станува збор за некој дизајн. детали. Овде, пред сè, мислиме на некои кинески компании, кои први го прифатија засекот што Apple всушност прв го имплементира.