Злонамерниот софтвер, кој вклучува рекламен софтвер, не го напаѓа само компјутерот или лаптопот на корисникот. Madware конкретно ги таргетира и другите уреди на корисникот, но можете да го избегнете.

Терминот „madware“ е комбинација од зборовите „mobile“ и „adware“. Целта на овој тип на софтвер е да го преплави уредот на корисникот со реклами и скокачки реклами, понекогаш до степен да го направи уредот бескорисен.

Madware е рекламен софтвер кој ги таргетира телефоните и таблет уредите и како и обичните реклами, го „напаѓа“ уредот со иритирачки реклами и редовно го урива системот. Madware може дури и да замени одредени звучни елементи на телефонот со реклами.

Конечно, ако имате madware на вашиот уред, имате ризик да ви бидат украдени податоците без ваша дозвола или знаење. Adware – Рекламниот софтвер често оди рака под рака со spyware софтверот, така што вие сте исто така изложени на ризик од следење на вашата географска локација.

Madware најчесто се инсталира на уреди преку малициозни апликации, а корисникот ретко е свесен за тоа. Може да се шири преку разни онлајн комуникации, а сајбер-криминалците обично им го доставуваат на жртвите преку е-пошта.

За среќа, постојат начини на кои можете да ги избегнете madware. Првото нешто што треба да направите е да ја зајакнете безбедноста на вашиот уред со реномирана антивирусна програма. Тоа е првата линија на одбрана од напади на малициозен софтвер.

Дополнително, секогаш треба да бидете внимателни кога станува збор за датотеките што ги преземате на вашите уреди. Ако примите сомнителна врска или приложена датотека во е-порака, мора да бидете сигурни дека испраќачот е доверлив и не заборавајте да ја скенирате датотеката со антивирусен софтвер.

Конечно, проверете дали вашиот оперативен систем е ажуриран за да се обезбеди интегритет на безбедноста на вашиот уред и да се намали потенцијалот за инсталирање на малициозен софтвер.

Иако madware обично не е толку штетен како што може да биде другите видови на малициозен софтвер, тој сепак може да биде извор на фрустрација, непријатност и штета. Затоа, треба да бидете малку повнимателни кога ракувате со датотеки и да избегнувате да одите на делови од Интернет кои не се безбедни.