Новата функција делува како одлично решение за непријатни ситуации, бидејќи овозможува заклучување на податоците на телефонот.

Samsung воведува нова интересна функција наречена Repair Mode (режим на поправка). Веројатно барем еднаш сте се нашле во ситуација кога сте морале да го дадете телефонот на поправка, полн со ваши фотографии, пораки и други лични податоци, а не сте можеле да направите ништо за да ги заштитите вашите податоци од сервисерот. .

Се случи протекување податоци од телефоните кои биле во сервис, па новата функција која ја најави Samsung звучи како одлично решение за вакви ситуации бидејќи овозможува заклучување на податоците, но не и на самиот телефон.

Кога ќе го испратите телефонот на поправка, нема да испратите заклучен уред, бидејќи сервисерите не можат да го тестираат дали сè е заклучено. Во режимот за поправка, сервисните техничари имаат ограничен пристап до уредот – тие можат да го тестираат уредот, но ќе ги гледаат само стандардните апликации и нема податоци. Откако ќе се врати вашиот уред, можете да го оневозможите режимот за поправка и да ги вратите сите ваши податоци.

Новата функција, која Samsung ја најави во соопштение за печатот на корејски јазик, доаѓа на телефоните Galaxy S21 прво и само во Јужна Кореја.

Како што е објаснето, функцијата може да се вклучи во делот „Battery and Device Care“ од поставките. Откако ќе го направите ова, телефонот ќе се рестартира во режим на поправка и вашите сметки, фотографии и пораки ќе бидат скриени. Сервисниот техничар или секој што ќе го добие вашиот телефон ќе може да пристапи само до апликациите што се стандардно инсталирани. Само вие ќе можете да го исклучите режимот за поправка со поминување низ процесот на автентикација.

Samsung не објасни точно како функционира оваа опција, но Андроид има голем број функции кои би го направиле релативно лесно спроведувањето на ваква функција.

Јужнокорејската компанија не прецизираше дали и кога Repair Mode ќе пристигне во други региони, како и кои модели на телефони ќе ја поддржуваат оваа функција.