Според веб-страницата TheElec, Samsung ќе произведува OLED дисплеи за серијата телефони на Apple iPhone 14.

Apple планира да го подобри квалитетот на сликата на моделот iPhone 14 Pro со користење напредни материјали. Сепак, ова не важи за стандардниот модел на iPhone 14.

Се сугерира дека употребата на материјали со различен квалитет ќе помогне да се намалат трошоците за производство.

Во моментов, Samsung обезбедува компоненти на Apple во рамките на M-серијата, но за iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, серијата е класифицирана како M12. Материјалите од серијата M12 се користат и во Galaxy телефоните на Samsung, како што се претстојните модели на Samsung Galaxy Z Flip 4.

Меѓутоа, кога станува збор за моделите на iPhone 14 кои не припаѓаат на серијата Pro, претходните материјали M11 се резервирани за нив.

Стандардните модели на iPhone 14 ќе користат LTPS TFT OLED панели, додека моделите од повисоката класа ќе користат LTPO TFT OLED панели.

Покрај Samsung, уште еден јужнокорејски производител, LG, ќе обезбеди OLED компоненти за два модели на Apple. LG за прв пат ќе произведе LTPO TFT OLED панели за iPhone 14 Pro Max.