Има се повеќе докази дека Samsung ќе користи само Snapdragon процесори во своите водечки телефони.

Пред неколку недели се појави информација дека Samsung се откажува од имплементацијата на Exynos чиповите на своите премиум телефони и се префрла исклучиво на Snapdragon чиповите на Qualcomm.

Сега се појавија нови детали кои го прават ова сценарио се поизвесно. Кристијано Амон, кој е извршен директор на Qualcomm, откри за време на финансискиот состанок со инвеститорите дека 75 проценти од телефоните од серијата Galaxy S22 користат процесор Snapdragon 8 Gen 1 на Qualcomm.

Дополнително, тој додаде дека во рамките на серијата Galaxy S23, која се очекува на почетокот на следната година, тој удел ќе биде уште поголем. Ова се совпаѓа со прогнозите на аналитичарот Минг-Чи Куо, кој претходно истакна дека серијата Galaxy S23 ќе користи исклучиво Snapdragon чипови.

Qualcomm и Samsung имаат договор за партнерство во областа на лиценцирање на патенти за 3G, 4G, 5G и 6G мобилни технологии и тој е со важност до 2030 година.

Можно е во иднина да видиме процесори Qualcomm Snapdragon и во други производи на Samsung, како таблети, читачи на Galaxy, уреди со AR, лаптопи за компјутери и други уреди.

Од друга страна, Samsung најави реорганизација на својот оддел Exynos, па Exynos чиповите сепак ќе бидат присутни, но веројатно и во некои други производи на јужнокорејската компанија.