По партнерството со Sharp и Huawei, Leica соработува со Xiaomi за да претстави нов паметен телефон во јули.

По гласините, Xiaomi официјално го потврди „долгорочното стратешко партнерство“ со Leica, со која разви flagship смартфон, уред што ќе го претстави во јули. Ова ќе биде нова соработка за германскиот производител на камери откако претходно соработуваше со Sharp, Huawei и Panasonic.

Xiaomi не е првиот кинески производител на мобилни телефони кој користи технологија на познат бренд од светот на камерите. На крајот на 2020 година, Vivo тргна по стапките на Sony и Nokia и ги здружи силите со Zeiss, а најновиот резултат од оваа соработка е серијата X80. Компаниите Oppo и OnePlus исто така соработуваа со Hasselblad, а резултатот од оваа соработка е серијата Find X5 и OnePlus 10 Pro.

Xiaomi не откри многу детали за претстојниот уред, но најверојатно ќе се напојува со нов процесор Snapdragon 8+ Gen 1 додека се очекува вообичаената класична фотоестетика и филтри од компанијата Leica. Уредот ќе го носи името Xiaomi 12 Ultra или Xiaomi 13, а ќе биде претставен во јули.