Изметот пронајден на местото на праисториското село во близина на Стоунхенџ откри со што жителите на ова место, веројатните градители на познатите камени градби, се хранеле.

Неколку парчиња фосилизирани измет, кои научниците ги нарекуваат копролити, беа откопани од куп отпад во населбата позната како Durrington Walls, на само 2,8 километри од Стоунхенџ. Селото датира од околу 2.500 п.н.е., кога биле изградени повеќето импозантни споменици во југозападна Англија.

Во пет парчиња измет, од еден маж и четири кучиња, пронајдени се јајца од паразитски црви. Постоењето на овие видови црви укажува на тоа дека лицето јадело сурови или недоволно варени бели дробови или црниот дроб на веќе заразено животно. Според студијата, најверојатно се работи за говеда.

Сепак, коските ископани од куп ѓубре сугерираат дека добитокот не се најчесто консумираните животни. Околу 90 отсто од 38.000 ископани коски биле од свињи, а 10 отсто од говеда.

Стоунхенџ е направен од два вида камен: поголемиот камен сарсен и помалите монолити од син камен од Велс, кои први биле подигнати. Археолозите веруваат дека во Durrington Walls живееле луѓе кои ја изградиле втората фаза од споменикот, кога биле подигнати веднаш препознатливи трилитони, два вертикални камења на врвот со трет хоризонтален камен.

Се смета дека селото е местото каде што се одржувале многу гозби, што го откриваат фрагментите од керамика и огромен број животински коски пронајдени таму. Сепак, има малку докази кои сугерираат дека луѓето живееле или јаделе во самиот Стоунхенџ, пишува CNN.