Во вторникотк, на 10 мај, започна да пристигнува Patch Tuesday ажурирањето за Windows. Сепак, ажурирањето носи со себе и нови проблеми.

Првите проблеми што корисниците почнаа да ги пријавуваат по инсталирањето на ажурирањето, се однесуваат на серверите што користат Kerberos и Domain Controller. Овој проблем не ги погодува повеќето стандардни корисници, но оние кои за лични верзии на Windows 11 ажурирањата ја инсталирале KB5013943 пријавуваат „син екран на смртта“ (BSoD).

BSoD за Windows е „Stop Error“ и е операција која се активира кога оперативниот систем ќе поднесе извештај до системот да ги стопира сите дејства за да спречи оштетување на оперативниот систем или податоците.

Sophos, компанијата која обезбедува антивирусен софтвер, беше една од првите компании што го пријави тековниот BSoD, кој го добиваат корисниците. Се истакнува дека грешката е поврзана со драјверите кои често се користат од антивирусниот софтвер на оваа компанија (а веројатно и антивирусни програми на други компании). За среќа, Sophos исто така објави решение и го ажурираше сопствениот софтвер и драјвери.

На корисниците им се препорачува да ги паузираат ажурирањата и да не ги овозможуваат додека Microsoft официјално не објави ажурирање за својот софтвер. Друго решение е да се преименува драјверот што го има проблемот, но ова е потенцијално поопасно.