Познатиот аналитичар Минг-Чи Куо тврди дека преносот на USB-C портата ќе се врши и на други уреди на Apple, не само на моделите на iPhone.

Пред неколку месеци, Европската комисија препорача полнењето преку кабел за сите уреди да биде USB-C. Тие вклучуваат телефони, таблети, камери, слушалки, преносни звучници и рачни конзоли.

Мотивацијата зад овој потег е да помогне во намалувањето на е-отпадот, бидејќи корисниците ќе продолжат да ги користат постоечките кабли за различни уреди. Се чини дека Apple се подготвува за оваа промена.

Претходните денови имаше информации дека iPhone ќе се префрли на USB-C полнење од 2023 година. Сега аналитичарот Минг-Чи Куо тврди дека преносот на портата USB-C ќе се врши и на други уреди на Apple.

Тие вклучуваат AirPods, Magic Keyboard, Magic Mouse, MagSafe Battery Pack и други. Не е познато дали препораката на Европската комисија се однесува на сите споменати уреди, но се чини дека Apple во секој случај ќе се префрли на USB-C полнење.

Куо истакнува дека трансферот на USB-C ќе се случи во одреден момент во иднината, но не се знае точно дали тоа ќе се случи во текот на 2023 година.

Аналитичарот, исто така, ја отфрли идејата за iPhone без порти, кој се полни безжично. Тој рече дека системот MagSafe сè уште не е доволно зрел за тоа, ниту пак безжичната технологија.