Хакерите исто така сакаат да ја искористат популарноста на NFT, па на креаторите на незаменливи токени им испраќаат маилови со малициозен софтвер кој може да ги украде податоците од нивните компјутери.

Иако NFT пазарот е во голем пад, сепак има многу пари на него, а со оглед на тоа дека на NFT за многу пари се продава се и сешто, многумина се обидуваат да влезат на тој пазар и се надеваат дека ќе имаат среќа, односно дека нивните дела некому ќе му бидат интересни, па ќе плаќаат милиони за нив.

Иако ваквите случаи се ретки, бројните вести во медиумите за брзото збогатување на NFT ги „убедија“ дигиталните уметници барем да се обидат да ги пласираат своите дела како незаменливи токени на пазарот.

Но, покрај оние кои сакаат брзи пари, својата можност на овој пазар ја гледаат и сајбер-криминалците. Како што предупредува компанијата за сајбер безбедност Malwarebytes, се зголемува бројот на напади во кои се искористува наивноста на креаторите на NFT содржините.

Имено, некои од нив добија покана од тимот што ги претставува „Cyberpunk Ape Executives“ – бидејќи NFT мајмуните се многу популарни, ова име звучи како колекција на незаменливи токени. Пораката го пофалува примачот и неговата досегашна работа и NFT колекциите, па тој е поканет да учествува во нов проект во кој ќе „создаде неодоливи NFT ликови“.

Вашите ликови ќе бидат важен дел од нашиот NFT универзум, се вели во пораката, а содржи и линк до страницата од која треба да преземете една датотека. Фајлот содржи три GIF-а, но и една .EXE-датотека која, доколку се работи на компјутер, ги краде податоците зачувани на него. Исто така, нови фишинг пораки се испраќаат од нивните сметки до луѓето од списокот со контакти со цел да се зголеми бројот на заразени компјутери.

Иако ваквите напади не се невообичаени, страницата Futurism истакнува дека досега хакерите не го таргетирале толку пазарот NFT, но со се поголемата популарност, се чини дека ова станува нова и интересна цел.

Исто така, Malwarebyte предупредува дека, иако нападите се насочени кон поединци, постои голем ризик за компаниите и организациите, особено ако се отвораат лажните мејлови на деловните компјутери.