За време на својата годишна I/O конференција, Google најави јавно бета тестирање за Android 13, заедно со новите функции кои доаѓаат на мобилниот оперативен систем.

Со воведувањето на новиот Material You, Google им даде на корисниците повисоки нивоа на прилагодување во рамките на Android 12. Со најновата верзија на мобилниот оперативен систем, Google ќе им обезбеди на корисниците уште повеќе опции за прилагодување на нивните уреди.

На пример, една од новите алатки му овозможува на корисникот да постави различен стандарден јазик за сите различни апликации на телефонот. Друга нова функција овозможува бојата да одговара на повеќе икони на почетниот екран, а не само со иконите на Google.

Андроид 13 ќе има и нова апликација Wallet, со опција за складирање лични податоци за идентификација на телефонот. Безбедноста и сигурноста беа и во фокусот на Google, а компанијата истакнува дека Android 13 ќе ја заштити приватноста на корисникот со автоматско бришење на „clipboard“ историјата.

Откако со години го занемаруваше ова, Google реши конечно да го опреми Android со некои карактеристики специфични за таблетите. Така, Android 13 ќе добие нови можности за мултитаскинг на уредите со голем екран, вклучувајќи ажуриран таскбар со задачи и поделен приказ (split view).

Покрај обновениот фокус на софтверот, Google развива и нов таблет. Компанијата понуди краток преглед на таблетот Pixel кој се очекува во 2023 година.

За оние кои сакаат да го пробаат Android 13, Бета 2 е достапна од вчера. Конечната верзија на платформата се очекува кон крајот на оваа година.