Околу 500 луѓе почнале со бета тестирање на социјалната мрежа на поранешниот американски претседател Доналд Трамп „Truth Social“, изјавиле два извори за Ројтерс.

Тестирањето на социјалната мрежа Truth Social доаѓа една година откако на Трамп му беше забранет пристап на Facebook, Twitter и YouTube. Неговиот нов медиумски и технолошки потфат, Trump Media & Technology Group (TMTG), вети дека ќе обезбеди, како што велат, интересно нецензурирано искуство „во апликацијата за која извршниот директор Девин Нунес рече дека ќе биде лансирана до крајот на март.

Сепак, сè уште е обвиткано во тајност и некои експерти изразуваат скептицизам. Останува нејасно дали целосната слобода на изразување може да коегзистира со правилата за користење пропишани од Apple и Google.

Меѓу бета-тестерите на апликацијата е Вејн Дупри, основач на waynedupree.com и водач на Conservative Podcast. „Гледам дека мојата вклученост во Truth Social го надминува Твитер бидејќи не сум толку потиснат како што сум на Твитер“, вели Дупри, кој сакал да зборува за своите искуства како самохран татко.

Од синоќа, на сметката на Трамп на Truth Social имало 317 следбеници, според информациите на Ројтерс. Да потсетиме, пред Твитер да го забрани, Трамп имаше 88 милиони следбеници на таа социјална мрежа.