Nvidia ја претстави подобрената верзија на својата RTX 3080 графичка карта.

Графичката картa RTX 3080 сега доаѓа во верзија со 12GB видео меморија, во споредба со оригиналниот кодек кој има 10GB VRAM.

Графичкиот процесор нуди i приближно три проценти повеќе јадра, од кои сега има вкупно 8.960.

Надградбата во областа на меморијата носи 20 проценти поголема пропусност, а тоа е благодарение и на пошироката мемориска магистрала.

nVIDIA не ја објави цената на новата RTX 3080 графичка карта, која наскоро ќе се најде во продажба. EVGA објави цена од 1250 долари за својата варијанта на овој графички процесор.

Извор: B92.net