Најавен како дел од линијата производи на CES 2022, серијата LG C2 OLED TV вклучува верзија од 42 инчи – прва со OLED технологија – за која се тврди дека е идеална за играчи на конзоли и компјутери.

Овој модел се придружува на големината на екрани од 48, 55, 65, 77 и 83 инчи во следната серија, а на сличен начин работи и на новиот LG α 9 Gen 5 процесор. Ова вклучува подобро зголемување и подобрен звук, со виртуелен 7.1.2 сараунд звук од вградените звучници.

Подобрена е и функционалноста на паметниот телевизор, со WebOS 22 кој воведува лични профили, додека NFC Magic Tap значи дека можете многу лесно да го гледате екранот од својот паметен телефон на екранот.

Има и нова функција за споделување од соба до соба, која пренесува содржина од еден LG телевизор во друг во истиот дом преку Wi-Fi. Ова вклучува сателитски или кабелски програми, така што не ви е потребен посебен set-top-box.

Кога станува збор за играњето игри, новите функции вклучуваат повеќе HDMI портови кои поддржуваат HDMI 2.1 (до четири на модел), плус посебно мени за оптимизација на игрите што овозможува лесен пристап до новиот „режим на темна соба“. Ја прилагодува осветленоста на телевизорот во зависност од тоа дали го имате вклучено или исклучено светлото додека играте.

 

Некои од LG C2 OLED моделите го користат и најновиот OLED Evo панел на компанијата, наведува Pocket-Lint.