Антителата кои се создаваат по кинеската вакцина „Синовак биотек“ против Ковид-19 паднале под клучниот праг за околу шест месеци по втората доза кај повеќето од оние кои ја примиле, додека третата доза имала силно стимулирачко дејство, покажува лабораториска студија.

Кинески истражувачи ги објавија наодите од студијата заснована на примероци од крв земени од здрави возрасни лица на возраст од 18 до 59 години, пренесува „Ројтерс“.

Меѓу учесниците кои примиле две дози, во временски период од две или четири недели, само 16,9 проценти, односно 35,2 проценти, соодветно, имале неутрализирачки антитела што биле над она што истражувачите го сметаат за праг кој може да се детектира шест месеци по втората доза, се наведува во студијата.

Индонезија и Тајланд веќе се согласија да дадат вакцини од „Модерна“ или „Фајзер“, како трета доза, на некои луѓе кои биле целосно вакцинирани со „синовак“, поради загриженост за нејзината ефикасност против делта-варијантата на коронавирусот.

Турција почна да нуди трета доза „синовак“ или „фајзер“ на некои луѓе кои примиле вакцина „Синовак“.

На крајот на јуни, „Синовак“ испорача повеќе од милијарда дози вакцини, кои се клучни за имунизација во Кина, Бразил, Индонезија и Чиле.