Кон средината на минатата година, Sony ја претстави долгоочекуваната PlayStation 5 играчка конзола. Компанијата неодамна извести за исклучително добра продажба на PlayStation 5 за време на новогодишните празници, но сега јапонскиот технолошки гигант се соочува со проблем, а се однесува конкретно на новиот DualSense контролер.

Имено, Sony се соочува колективна тужба, откако бројни корисници пријавија проблеми што ги имале со PS5 DualSense контролорот. Според Android Headlines, многу корисници на се сретнале со проблеми при користењето на овој контролер, кој предизвикувал неконтролирани движења, што корисниците не ги сакале и поместување на аглите на камерата без никаква корисничка сметка.

Првите извештаи во врска со потенцијална тужба на корисниците против Sony во врска со овoj проблем се појавија уште минатата недела. Во тоа време, една адвокатска канцеларија собирала информации од корисниците кои ги имале овие проблеми, а сега корисниците ќе поднесат колективна тужба против јапонската компанија.

Самата цел на тужбата е компанијата Sony на корисниците кои ги имале наведените проблеми да им понуди бесплатна замена на DualSense контролерот. Од друга страна, тоа не значи дека оние кои го купиле Play Station 5 со контролер, ќе добијат втор DualSense контролер бесплатно, туку тоа право ќе имаат само оние корисници кои ќе бидат дел од колективната тужба. Секако, ако самате тужба успее.

Исто така, адвокатската канцеларија која стои зад погодените потрошувачи, ќе бара надомест на штета за оние корисници кои веќе купиле втор контролер.