Volvo дефинитивно воведе фабричко ограничување на максималната брзина за сите нови модели.

Она што го најави минатата година, Volvo започна да го применува – максималната брзина на сите модели кои ќе излезат од производните линии ќе биде ограничена на 180 km/h. Покрај тоа, шведската марка воведува апликација преку која самите сопственици брзината ќе можат да ја ограничат на уште помала бројка.

Во моментов во понудата на Volvo има неколку модели со електронски лимит од 250 km/h, стандард кој најмногу го применуваат германските марки. Сепак, отсега сите нови автомобили на Volvo ќе имаат построгo ограничувања од 180 km-h. Мерката, која првично беше објавена на почетокот од месец март минатата година, сега официјално стапи во сила и ќе важи за целата линија на нови модели на шведскиот производител на автомобили.

Покрај тоа, сите нови Volvo возила ќе понудат опција Care Key, што им овозможува на сопствениците да програмираат дополнителни ограничувања за максимална брзина. Оваа функција може да биде особено корисна кога помладите членови на семејството или неискусните возачи се зад воланот. Ограничувањето на брзината е можно да се спушти до 50 km/h.

Во теорија, ограничувањето на брзината не би требало да претставува проблем за продажбата на брендот во сопственост на Geely, со оглед дека има многу малку места во светот каде можете да возите побрзо од дадениот лимит, без да го прекршите законот (на одредени делници низ Германија).