Амбициозната руско-европска мисија „ЕксоМарс“ која предвидува испраќање на роботи на Црвената планета е одложена до 2022 година, поради технички проблеми и светската епидемија на коронавирус, објави денес руската вселенска агенција.

„Роскосмос и Европската вселенска агенција решија да го одложат започнувањето на втората мисија„ Ексомарс “во 2022 година, чија цел е истражување на Црвената планета“, соопшти руската агенција.

Според претходниот план, целта била да се спушти роверот ,,Росалинд Франклин” на страницата „Оксиа Планин“ на крајот на февруари 2021 година, а потоа да се започне со пребарување на знаци на живот на Марс.

Тоа е втора мисија „Ексомарс“ која бара знаци на живот на длабочина од два метри под површината на Марс.

Се состои од руска платформа со површина и европски ровер што требаше да биде лансиран со помош на руската ракета „Протон“ од космодромот во Бајконур.

Лансирањето беше закажано за јули, но инженерите се согласија дека роботското возило не е доволно технички подготвено за успешно завршување на мисијата.