Коронавирусот сериозно се заканува дека ќе го загрози производството на мобилни телефони и индустријата воопшто, поради тоа што во Кина сè е запрено. Поради ширењето на новиот вирус, повеќето компании го намалија производството и пристапот до фабриките. Сепак, поради ова трпи индустријата, а некои извршни директори ги повикуваат работниците да се вратат и да продолжат со производството.

За сериозноста на ситуацијата е потврдена и фактот дека конференцијата MWC во Барселона е откажана, по откажувањето на пристигнувањето на поголемите глобални компании како LG, Amazon, Facebook и Intel. Потенцијалните и профитабилни зделки, како и светските презентации на нови телефони се менуваат, така што повеќето компании во првиот квартал ќе бидат во загуба.

Она што особено се однесува на мобилната индустрија е тоа што според некои анализи, испораките на мобилни телефони ќе се намалат за околу 40% во првиот квартал од оваа година, што претставува голем удар за бизнисите.

Затоа, Xiaomi ги повикува сите кои работат во индустријата да се вратат на работа, за да ги ублажат потенцијалните загуби. Бројни фабрики престанаа со работа, бидејќи Кина продолжува да се бори со големата појава на заболени од вирусот.

Како еден од најголемите светски производители на мобилни телефони, Xiaomi веќе почуствува пад на продажбата, но ова ќе влијае и на многу други компании кои се дел од процесот на производство.