Концептот за користење паметни телефони како единствен уред со пристап до интернет за работа и забава не е нов. Реализацијата на идејата, пак, е поврзана со претворањето на нашите мобилни гаџети во компјутери за работа, пишува Digital.bg

Ова е возможно со дополнителни додатоци за докинг и функции, како што е Desktop Mode во Android 10. Некои од водечките производители како Samsung и LG гледаат голем потенцијал за претворање на паметните телефони во компјутери и веќе започнаа заеднички проект во оваа област.

Корејските гиганти планираат да премиерно претстават нова серија на дисплеи наречени Cloud Top кои всушност се мини таблети. Ставањето на нив пред екраните на паметните телефони ќе обезбеди многу повеќе простор на екранот на допир и, соодветно, ќе креирате стандардното искуство на работната површина, пренесува SlashGear.

Панелите Cloud Top нема да имаат процесори, RAM и друг сличен хардвер. Наместо тоа, тие ќе понудат надворешен дисплеј, тастатура и тачпад оптимизиран за паметните телефони.