Идеални за домашно кино и вмрежен живот, со подобрен квалитет на сликата, звукот и паметните опции

Samsung Electronics, на саемот CES 2020, ги претстави најновите MicroLED, QLED 8K и Lifestyle телевизори. Со претставувањето на  новите големини на екраните, квалитетот на сликата од 8K, развиен на база на вештачка интелигенција и иновативна технологија за прикажување, Samsung ги покажа уредите кои во 2020 година во целост ќе го променат телевизиското искуство.

„Корисниците секојдневно користат екрани со цел да работат, тренираат или купуваат од своите домови. Како што нашите животни стилови продолжуваат да еволуираат, исто така се менува и телевизискиот екран, со цел да им се понуди на корисниците пристап до омилените содржини, но и до информациите во реално време,“ изјави Jong-hee Han, претседател на оделот за визуелни дисплеи во компанијата Samsung Electronics. „Сега на корисниците можеме да им овозможиме поживо и повмрежено искуство на гледање на содржините од удобноста на нивниот дом, со користење на опциите подржани со вештачка интелигенција и 8K технологија.“

Понуда на 8K QLED уреди надградени со AI Quantum 8K процесор

Q950TS QLED 8K телевизорот е flagship уред на компанијата Samsung и е првиот 8K телевизор кој комбинира ултра-тенка форма, премиум 8K квалитет на сликата и импресивен заоблен аудио систем. Освен тоа, овој модел доаѓа со Infinity екран кој достигнува дури 99 проценти на screen-to-body сооднос, со цел да се овозможи досега невидено гледачко искуство, без преседан.

„Во текот на оваа година, 8K резолуцијата ќе биде во фокусот на индустријата,“, изјави Joe Stinziano, директор на одделението за потрошувачка електроника во компанијата Samsung Electronics America. „Новите Samsung модели ја демонстрираат токму моќта на овој потенцијал.“

Со врвна 8K резолуција, овој модел дава најдобра LCD слика на пазарот. Опремен со AI Quantum 8K процесор, има вградена способност за креирање на 8K слика со помош на вештачка интелигенција и длабинско машинско учење, кое автоматски ја претвора содржината со послаб квалитет во 8K. Со функцијата Adaptive Picture, овој телевизор може да го прилагоди приказот на содржината на екранот според амбиенталните услови и засебните слики. Како двигател на овој flagship уред, AI Quantum процесорот ја придвижува и платформата за паметни домови насловена како Tizen, овозможувајќи им на корисниците подобрен квалитет на сликата, нови можности за користење на телевизорите и поврзување со други уреди, додека Tap View им овозможува содржината од телефонот да се прикажува на телевизорот со помош на само еден допир на двата уреди.

8K екосистемот продолжува да се шири, со цел да овозможи емитување на 8K плејбек содржина преку услугите како што е YouTube. Усвојувањето на AV1 стандардот овозможува подобра стапка на компресирање на содржината и подршката со HDR10+ технологијата, како и поефикасно прилагодување на големината на прикажаната слика, светлина и контраст.

Q950TS може да ја прилагоди и јачината на звукот на дијалогот во однос на позадинскиот звук. Дополнително, кога ќе се спои со HQ-Q800T soundbar уредот, кој ја освои наградата CTA „Best of Innovation“, звучниците на овој телевизор служат и како дополнителен аудио канал.

Надградената Universal Guide опција користи алгоритми на база на вештачка интелигенција за да се анализира видот на содржината која ја гледаат корисниците, како и услугите и ТВ каналите кои ги користат често, сè со цел да им понуди соодветни содржини согласно нивните интереси. Корисниците на Q950TS имаат на располагање и Samsung Health преку кој можат да имаат увид во својата активност, да го следат својот напредок како и фитнес целите со своето семејство.