MediaTek претстави нов 5G процесор за смaртфони

MediaTek откри повеќе детали за својата следна генерација на процесори за паметни телефони кои се оптимизирани за 5G мрежите. Самата серија се нарекува Dimensions, а нејзин прв претставник е новиот Dimensions 1000 5G. Компанијата тврди дека тоа е чип со најниска консумација, кој ја поддржува технологијата во индустријата. Треба да се напомене дека модемот 5G е вграден во самиот процесор, што исто така придонесува за компактната големина.

Тој е првиот процесор во светот што поддржува Dual 5G SIM функционалност и е во можност да гарантира до 4,7 Gbps при преземање и максимум 2,5 GBbps за „закачување“ на податоците. Другите придобивки на Dimensions 1000 5G се поддршката за Wi-FI 6 и Bluetooth 5.1. Новиот чип нуди комбинација од четири јадра ARM Cortex-A77 со работна брзина од 2,6GHz и ист број на Cortex-A55 што работи на 2GHz, пренесува gsmarena.

Исто така е предвиден и пет-јадрен Image Signal Processor (IMP), способен за снимање на 80MP слики со 24 фрејма во секунда. Идните паметни телефони со процесорот ќе можат да имаат двојни камери со резолуција 32MP + 16MP, како и да снимаат 4K видео со 60 фрејмови во секунда. MediaTek Dimensions 1000 5G е оптимизиран за QHD + дисплеи со фреквенција за освежување на кадрите од 90Hz. Компанијата планира да ги стави на располагање првите реални уреди со процесорот во втората половина на 2020 година.