Минатиот месец беа разјаснети плановите на Xiaomi за лансирање на најмалку десет 5G паметни телефони следната година, а сега дознаваме повеќе за оваа тема.

Леи Џун, извршниот директор на компанијата, за време на конференцијата China Mobile Global Partner Conference изјави дека секој уред со цена од повеќе од 2.000 јуани (255 евра), кој ќе биде достапен следната година, ќе може да работи со мрежи од следната генерација. Треба да се напомене дека цените на телефоните Xiaomi надвор од Кина се значително повисоки. Кинезите во моментов нудат два модели со 5G – Mi Mix 3 5G и Mi 9 Pro 5G, кој го има само во Кина.

Можно е технологијата да стигне до подостапните паметни телефони, и може да се примени и на Redmi K30 и Mi 10 SE, на пример. Сосема е веројатно дека сите идни предводници на Xiaomi ќе имаат 5G поврзаност, вклучително и гејмерскиот Black Shark.

Во меѓувреме, очекувањата на телекомот China Mobile се да додаде 70 милиони 5G корисници во 2020 година, а мрежите од следната генерација ќе најдат примена во повеќе од 100 индустрии.p