Кинеска камера од 500 мегапиксели препознава илјада лица одеднаш и веднаш (ВИДЕО)

Нов вид на камера за препознавање лица е развиена во целост во Кина и првите тестирања откриваат дека е исклучително успешна во тоа.

Кина во значителна мера тестира и користи технологија за препознавање лица. Таа се користи за идентификување криминалци, па дури и за набљудување на студентите. Луѓето можат и да плаќаат со едноставно скенирање на лицето.

Последниот чекор на Кина е суперкамерата за препознавање лица која може да фати илјадници лица на стадион до детаљ. Откривањето на импресивната камера, која исто така може да лоцира одредена мета во моментот, предизвика голем број критики, па некои критичари сметаат дека таа ќе се користи за контрола на населението.

Новата камера има резолуција од 500 мегапиксели и е петпати подетална од резолуцијата од 120 милиони пиксели на човечкото око. Камерата може да направи панорамска фотографија од трибини и да даде јасна, перфектно детална фотографија од сите видливи лица во толпата.

Камерата била развиена од Универзитетот „Фудан“ од Шангај и Институтот за оптика, фина механика и физика при кинеската Академија на науките во Чангчун.

Фотографиите направени со оваа камера може да се интегрираат со вештачка интелигенција, технологија за препознавање лица, мониторирање во реално време и други технологии за да работи како несовладливо решение за набљудување. Одредени мети може да бидат најдени за момент.

Ѕенг Сјаојанг, еден од научниците во истражувачкиот тим, во извештајот наведе дека полицијата би можела дури и да го користи системот во центарот на Шангај за да ги набљудува толпите, за да наоѓа криминалци и да превенира несреќи.