Huawei го планира HarmonyOS за својот следен паметен часовник

Компанијата Huawei планира својот нов HarmonyOS да го имплементира во паметните часовници во иднина. Претходните решенија на компанијата го користеа Lite OS, како и Wear OS na Google, но ниту еден оперативен систем не забележа позначајна популарност.

Со оглед на тоа дека се повеќе се намалува пазарот за Wear OS, Huawei верува дека е вистинско време за тестирање на новиот оперативен систем на паметните часовници.

Компанијата смета дека новиот модуларен оперативен систем ќе им овозможи подобра позиција и натпревар на пазарот со конкуренцијата како што се Samsung и Apple, кои се меѓу најпопуларните производители на носечки уреди.