Apple создаде концепт за смартфон на преклопување – со тоа што дизајнерските планови сега се наоѓаат во фаза на патентирање. Сепак, ова е потврда дека Apple сериозно размислува за ваков вид на смартфон.

Samsung го претстави својот смартфон на преклопување наречен Galaxy Fold, кој чини помалку од 2.000 долари, и веќе поставува тренд на овој тип уреди во светот на паметните телефони. Huawei, исто така, ги потврди плановите за продажба на смартфон на преклопување од 5G на пазарот, и најверојатно ќе го претстави за време на Мобилниот светски конгрес следната недела.

Патентната апликација на Apple наведува екран со шарки кој може да се преклопи на половина, или на три дела. Овој екран може да се користи за производство на смартфони, таблети, лаптопи и мобилни додатоци.

Патентот е јасен знак дека идејата постои и дека Apple веќе работи на iPhone на преклопување. Минатата година се шпекулираше дека овој вид на iPhone ќе се појави на пазарот во 2020 година, и дека тој исто така ќе служи и како таблет.