До крајот на годината се очекуваат 100 милиони инсталирани паметни звучници

Новото истражување на компанијата за пазарни анализи „Canalys“, покажува дека до крајот на годината во светот ќе се инсталирани 100 милиони паметни звучници, објави „techspot“. Интересно, само 4% од овој број на уреди ќе биде „Apple HomePod“.

Очекувањата се бројот на употребените паметни звучници да достигне 225 милиони до 2020-та. „Amazon“ и „Google“ ќе ја продолжат доминацијата во секторот, а над 50% од очекуваните продажби во 2018-та ќе се модели од серијата „Echo“ на „Amazon“. „Google Home“ уредите ќе заземаат 30% удел. До 2022-ра година, предвидувањата на „Canalys“ покажуваат дека „Amazon“ и „Google“ ќе се на исто ниво со секторот.

Во моментов, најголемиот пазар на паметни звучници е САД со учество од 73% од испорачаните уреди. Обединетото Кралство е на второ место со 10%, потоа Германија со 8%. Кинескиот пазар се очекува да достигне 10% до крајот на годината.

Извор: B92.net