Астрономите не можат да одлучат дали новото небеско тело е звезда или планета

Неодамна пронајденото небесно тело е на граница меѓу планета и ѕвезда, но научниците се уште не можат да потврдат за што точно се работи.

На оддалеченост од 22. 000 светлосни години од Земјата, астрономите минатата година открија небесно тело, кое го нарекоа OGLE-2016-BLG-1190, кое сметаат дека е 13 пати поголем од Јупитер, која е најголема планета во нашиот Сончев систем, односно 4. 000 пати поголемо од Земјата.

Поради неможноста да потврдат дали се работи за ѕвезда или планета, астрономите одлучија за сега да го наречат небесно тело.

Извор: Klix.ba

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

five × 1 =