Милијарда мобилни уреди под ризик поради Bluetooth

Bluetooth е една од најпопуларните безжични технологии. Таа сепак има сериозен пропуст во безбедноста, која изложува на ризик милијарди уреди во светот кои ја користат, соопштува интернет изданието Ars technica. BlueBorne е отворена од компанијата за сајбер безбедноста Armis. Инженерите знаат за неа пред неколку месеци. Тоа влијае практично на било кој уред кој има Bluetooth и користи Android, Linux или Windows за својот оперативен систем. Добрата вест за Windows е дека проблемот е отстранет со софтверска надградба од јули годинава и секој кој користи актуелна верзија е заштитена. При Linux проблемот исто е решен брзо.

Така стои ситуацијата кај Android. Google вели дека е пратено обновувањето до производителите на уреди пред повеќе од еден месец. Колку сепак тоа достигнало до самите телефони веќе зависи од самите производители. За жал, тие често одложуваат слични надградби или воопшто не ги пуштаат за постарите модели. Самите телфони на Google од серијата Pixel, веќе го добиле обновувањето. Мобилните уреди на Apple кои користат iOS 10 или понова, исто така се заштитени од BlueBorne.

Самиот проблем е доста сериозен. Тоа им овозможува на хакерите да инсталираат вируси од далечина, како и да ја следат комуникацијата на уредот. Неопходно е единствено Bluetooth да е активиран. Сè друго се случува скриено и корисникот нема да разбере дека е жртва на хакери. Проблемот е достапен дури и Bluetooth да е поставено на скриен режим. Единствената заштита е Bluetooth да е исклучен или да е инсталирано обновувањето што гоотстранува проблемот.