Роботите и вештачката интелигенција ќе завладеат за 120 години

Според истражувањето на тимот експерти за вештачка интелигенција од Универзитетот Оксфорд, кон средината на идниот век машините ќе ги преземат сите човечки работи.

Институтот за иднината на човештвото на Универзитетот од Оксфорд прогнозира дека за 45 години роботите ќе преземат половина од човечките работи.

Според студијата на овој институт, вештачката интелигенција потполно ќе го промени сообраќајот, здравството, науката и финансиите. Најголем дел од испитаниците веруваат дека развојот на вештачката интелигенција ќе бидат од корист за човештвото, но половина од нив сметаат дека развојот мора да внимава на ризиците и опасностите.