Категорија: ФУТУРАМА

ФУТУРАМА, Featured

Нови, футуристички станици на метрото во Пекинг

Компaнијата Qing-X Architectural Studio од Пекинг, ја заврши изградбата на низа футуристички метро станици кои изгледат како од филмовите со научно фантастична тематика. Спиралните метални тунели ги обвиткуваат подигнатите платформи додека истовремено…

ФУТУРАМА, Featured

Создаден најтенкиот холограм досега

Кинески и австралиски научници изнајдоа начин за најтенкото холограмско проектирање во историјата досега, технологија, која во блиска иднина, може да биде интегрирана во смартфоните, лаптопите и телевизорите, пренесува БТА. Размерот…

ФУТУРАМА, Featured

Роботите и вештачката интелигенција ќе завладеат за 120 години

Според истражувањето на тимот експерти за вештачка интелигенција од Универзитетот Оксфорд, кон средината на идниот век машините ќе ги преземат сите човечки работи. Институтот за иднината на човештвото на Универзитетот…

ФУТУРАМА

Аеродром во Хелсинки добива соларна електрана

Најголемиот аеродром во Хелсинки во Финска, ќе произведува електрична енергија и ќе ја намали емисијата на јаглерод диоксид преку инсталирање на соларна централа на покривот. Finavia, финска компанија за пружање…

ФУТУРАМА, Featured

Претставена најголемата ветерна турбина во светот

Американскиот портал ‘Renewable Energy World.com’ соопшти дека компанијата MHI Vestas Offshore Wind ја претставила најголемата ветерна турбина во светот. Како што се истакнува, се работи за ветерна турбина со моќност од…

ФУТУРАМА

Швеѓаните наместо возен билет, ќе користат чип во рака

Шведската железница SJ на своите патници им нуди користење на биометриски чип вграден во раката, наместо класични билети и со тоа станува прва транспортна компанија која ја воведува овој инвентивен…