Категорија: ФУТУРАМА

ФУТУРАМА, Featured

Нов рекорд на Tesla S 100D – 1078 километри со едно полнење на батеријата

Компанијата Tesla, и официјално е крунисана како прва компанија чиј електричен автомобил успева да премине растојание подолго од 1000 километри со само едно полнење на батеријата. Рекордот е постигнат во…

ФУТУРАМА

Програмер напишал алгоритам кој црта портрети со само една линија

Сергеј Стопел е компјутерски научник, кој во слободно време пишува алгоритми кои претвораат фотографии во цртежи. Резултатот е секогаш направен со само една линија, или неколку идентични лини кои изгледаат како да се…

ФУТУРАМА, Uncategorized

САС тестира шлемови како од „Војна на ѕвездите“

Војниците на британската специјална служба SAS тестираат нови шлемови во стилот на „Војна на ѕвездите“, кои ќе бидат отпорни на куршуми, шрапнели, експлозии, оган и отрови. Шлемовите, на кои им го дадоа…

ФУТУРАМА

Џиновска бура со големина на земјата дивее на Нептун

Американските астрономи открија гигантска бура на површината на Нептун, внатре во која може да се помести целата планета Земја. Научниците од Универзитетот Беркли во Калифорнија во моментов не можат да…

ФУТУРАМА

„Сименс“ го гради првиот ветерен парк во Турција

Конзорциумот предводен од компанијата „Сименс“ ја доби зделката за изградба на првиот ветерен парк во Турција, како најповолен понудувач на спроведената тендерска постапка. Инсталираниот капацитет на овој ветерен парк е…

ФУТУРАМА, Featured

Поради климатските промени, драстично ќе се намалува светската популација

Во студија објавена во списанието за здравје „The Lancet Planetary Health“ се наведува дека бројот на смртни случаи предизвикани од климатските промени би можел да биде за 50 пати поголем….

ФУТУРАМА, Featured, Uncategorized

Метеорскиот дожд Персеиди доаѓа на 12 август

Метеорскиот дожд Персеиди е можеби најплодоносната појава од ваков карактер покрај Геминидите кои се појавуваат во средината на декември. Сепак, летните услови ги прават Персеидите многу попријатни за набљудување, велат од Астрономското друштво…