Ќе биде доволно да креирате едноставно селфи, а останатото ќе го направи Meta AI Llama.

Во текот на изминатите неколку месеци, WhatsApp постепено воведе одредени функции за вештачка интелигенција во својата апликација. Засега овие функции се достапни само во одбрани земји, и тоа за корисниците кои ја користат апликацијата на англиски јазик. Но, се чини дека вестите кои наскоро треба да станат достапни за уште некои корисници навистина ќе го сменат начинот на кој се користи апликацијата.

Досега, корисниците можеа да ја користат Meta AI, платформата за вештачка интелигенција на Meta, за да креираат налепници, да објавуваат прашања во полето за пребарување или да разговараат со четботот Meta AI. Но, наскоро тие ќе добијат можност да создадат фотографии користејќи вештачка интелигенција.

Корисниците ќе можат да креираат фотографии и анимирани слики врз основа на сопствени фотографии, но со помош на вештачка интелигенција. На WhatsApp ќе му треба само една фотографија од корисникот, а потоа моделот AI Llama на Мета ќе ја направи својата магија и ќе ја претвори таа фотографија во цела серија различни фотографии, во зависност од прашањата на корисникот. И сето тоа во рамките на апликацијата WhatsApp.

Во превод, доволно ќе биде да се создаде обично селфи, а моделот Meta AI Llama ќе создаде фотографија од корисникот како танцува, се одмара на плажа или шета на Марс.

Во моментов не е јасно како Мета (или WhatsApp) планира да ги спречи корисниците да го прават истото со фотографиите на другите луѓе и да ги испраќаат низ мрежата.

Со оглед на тоа што Мета неодамна најпрво најави употреба на јавно објавени податоци од своите корисници на Фејсбук во Европа за да ги обучи своите модели со вештачка интелигенција, а потоа ја повлече таа одлука бидејќи не беа сигурни колку таквата одлука е усогласена со Законот за европските дигитални пазари и GDPR, изгледа дека корисниците на ЕУ нема да добијат можност за вештачка интелигенција во WhatsApp во скоро време.

Но, барем можеме да зборуваме за тоа што им се нуди на другите корисници.

И, секако, треба да внимавате кога ќе видите некои фотографии кои ви изгледаат „чудни“, а ви се проследени преку WhatsApp.