Целосно јадливи роботи наскоро би можеле да станат реалност.

Група научници одлучија да ги спојат храната и технологијата на сосема нов начин, со создавање на јадливи роботи и роботска храна.

Тим научници од Швајцарскиот федерален институт за технологија во Лозана (EPFL), вклучувајќи експерти од Универзитетот во Вагенинген, Универзитетот во Бристол, Велика Британија, Италијанскиот институт за технологија и Холандија, се собраа за да развијат „RoboFood“. проект кој има за цел да ги постави темелите за развој на „вистински роботи за јадење“ и роботска храна.

Се верува дека со комбинирање на науката за храна и роботиката, роботите за јадење би можеле да обезбедат исхрана за спасување на луѓето, да снабдуваат вакцини и додатоци на загрозените животни, да го намалат земјоделскиот отпад, па дури и да не предупредат кога самата храна е безбедна за јадење.

RoboFood има за цел да создаде библиотека на паметни материјали за јадење, да развие производство на роботи за јадење и роботска храна, па дури и да создаде компоненти за јадење, вклучувајќи сензори и „механички структури“.

Проектот RoboFood доби средства од ЕУ. Иако се очекува истражувањето да трае до септември 2025 година, според официјалната веб-страница на Европската унија, тимот веќе открил вредни замени за јадење за материјалите.

Истражувачите од RoboFood открија дека скробот и танинот можат да бидат идеални замени за лепилото, додека супстанциите како желатин и оризовите тестенини можат да ги заменат гуми и пена.

RoboFood веќе произведе дрон од тестенини од ориз, со масла за јадење и чоколади. Дронот бил 50% јадлив и бил инспириран од идејата да се користи беспилотно летало не само за да се помогне да се лоцира изгубено лице или животно, туку и да се обезбедат хранливи материи потребни во итен случај.