YouTube е веројатно најпопуларната апликација за видео стриминг на Android, а сега има нова функција.

Имено, во неодамнешното ажурирање, на YouTube за Android пристигна пребарувањето на содржината со помош на алатката Google Lens.

Ако ја имате најновата верзија на YouTube, можете да ја најдете иконата „објектив“ на страницата за пребарување, но имајте на ум дека ажурирањето сè уште се појавува во фази, па можеби сè уште не стигнало до вас.

Затоа, изберете ја иконата до микрофонот и ќе ја отворите функцијата за пребарување на Google Lens. Го има истиот интерфејс како и оригиналната верзија и користи повеќе алгоритми за наоѓање информации од слики и придружни текстови.

На пример, ако користите Lens за да фотографирате објект, како што е тастатура, тоа ќе активира пребарување за зборот „тастатура“ во апликацијата YouTube. Има и опција за пребарување на она што сте го фотографирале на Google.

Во основа, Google Lens го прави она што секогаш го прави, само сега можете да пристапите директно од апликацијата YouTube.