Промената на X платформата доаѓа откако услугата почна да ги потврдува влијателните корисници кои не се пријавиле за премиум функции.

Платформата X повеќе не им дозволува на корисниците да ги кријат своите сини ознаки за верификација, без разлика дали платиле за премиум услугата или не.

Апликацијата почна да ги известува корисниците дека опцијата за сокривање на нивниот знак за X Premium наскоро ќе биде отстранета.

Оваа промена доаѓа набргу откако X неочекувано почна да додава сина ознака на сметките и инфлуенсерите кои имаат најмалку 2.500 следбеници кои плаќаат за премиум претплата.

Иако Илон Маск сугерираше дека оваа промена треба да биде погодна, некои корисници не се задоволни поради појавата на синиот знак на нивните сметки.