Калифорниската технолошка компанија Интел објави дека во 2023 година забележала оперативна загуба од седум милијарди долари во одделот за производство на чипови.

Резултатот се влоши во споредба со 2022 година кога Интел забележа оперативна загуба од 5,2 милијарди долари, пренесува CNBC.

Одделот за чипови на Интел забележа приход од 18,9 милијарди долари минатата година, што е намалување од 27,5 милијарди долари во 2022 година.

Ова е прв пат Интел да објави вкупен приход само за својата одделение за чипови.

Во промотивното видео, компанијата Интел рече дека загубата во работењето во нејзиниот оддел за чипови се должи на „одлуките донесени во минатото“.

Извршниот директор на Интел, Патрик Гелсинџер, конкретно изјави дека компанијата „полека“ ја прифаќа EUV технологијата, која денес ги произведува најсовремените полупроводници и додаде дека според очекувањата, загубите ќе бидат покриени со заработката од идните операции.