Кина воведе упатства со кои се забранува употреба на процесори од американските компании AMD и Intel во владините компјутери и сервери.

Новите правила, исто така, го блокираат Microsoft Windows и производите на странски бази на податоци во корист на домашните решенија, што го означува најновиот потег во долготрајната технолошка трговска војна меѓу двете земји.

Сега од владините агенции се бара да користат „безбедни и сигурни“ домашни замени за AMD и Intel чиповите. Списокот вклучува 18 одобрени процесори, вклучувајќи чипови од Huawei и државната Phitium.

Новите правила беа воведени во декември, но тивко стапија на сила дури сега и може да имаат значително влијание врз Intel и AMD, пренесува весникот FT.

Кина имаше 27 отсто од продажбата на Intel минатата година и 15 отсто од приходите на AMD од 23 милијарди долари, но не е јасно колку чипови се користат во владата наспроти приватниот сектор.

Потезите се најагресивните досега на Кина во обид да ја ограничи употребата на технологија произведена во САД.

Минатата година, Пекинг им забрани на домашните фирми да користат Micron чипови во критичната инфраструктура, а во меѓувреме САД забранија широк спектар на кинески фирми, од производители на чипови до воздушни компании.

Администрацијата на Бајден исто така ги блокираше американските компании како NVIDIA, па сега тие не можат да продаваат вештачка интелигенција и други чипови на Кина.