Според некои извештаи, YouTube воведе корисна функција за оние кои ја користат бесплатната верзија на апликацијата.

Имено, во САД опцијата Picture-in-Picture (PiP) им се нуди на оние кои користат YouTube бесплатно, а веќе до 2022 година. Ова овозможува видео прозорецот да се минимизира, а телефонот може да се користи за нешто друго додека се репродуцира видеото.

Како што е наведено од Android Police, Google веќе нуди PiP во бесплатна верзија во некои европски региони, и за Android и за iOS оперативни системи.

Google сè уште не излезе да го потврди ова – всушност, тие сè уште тврдат дека ќе ви треба YouTube Premium за да имате PiP во региони кои не се во САД.

Сепак, вреди да се напомене дека треба сами да ја вклучите опцијата PiP. Можете да го направите ова со одење на YouTube, со избирање на иконата на вашиот профил, потоа Settings, General и потоа активирање Picture-in-Picture.