Американскиот претприемач и милијардер Илон Маск поднесе тужба против калифорниската компанија Open AI пред судот во Сан Франциско.

Тој поднесе тужба против OpenAI, неговите ко-основачи Сем Алтман и Грег Брокман и поврзаните субјекти, тврдејќи дека обвинетите ги прекршиле нивните договорни договори за развој на вештачка интелигенција (AI) во корист на човештвото.

Маск тврди дека во 2015 година, Алтман и Брокман го убедиле да помогне во основањето и финансирањето на тогашниот стартап Open AI и ветиле дека тоа ќе биде непрофитна организација фокусирана на спротивставување на конкурентната закана од компанијата Google, пишува TechCrunch.

Основачкиот договор бараше OpenAI да ја направи својата технологија „слободно достапна“ за јавноста, се вели во тужбата.

Open AI, компанијата зад генеративниот систем за вештачка интелигенција ChatGPT, сепак се префрли на профитабилен бизнис модел откако формираше партнерство со Microsoft, кој инвестираше околу 13 милијарди долари во него.

„Во реалноста, сепак, Open AI е претворена во де факто подружница на најголемата светска технолошка компанија Microsoft“, се тврди во тужбата, додавајќи дека Open AI ја усовршува вештачката интелигенција за да го максимизира профитот на Microsoft, а не да му служи на човештвото.

Тој смета дека оваа постапка е „целосно предавство на Основачкиот договор“ на тогашниот стартап Open AI. Според тужбата, Маск му дал на Open AI повеќе од 44 милиони долари помеѓу 2016 и септември 2020 година и бил најголемиот донатор на компанијата во првите неколку години.

Илон Маск го напушти одборот на директори на Open AI во 2018 година и одби да прифати удел во компанијата по заминувањето.