Европската комисија започна истрага против ТикТок за наводно кршење на правилата на Европската унија за заштита на децата и транспарентноста на рекламирањето на социјалната мрежа, врз основа на Законот за дигитални услуги (DSA), се вели во документот што го видел Ројтерс.

Комисијата истражува дали алгоритмите на ТикТок создаваат зависност или таканаречениот „ефект на зајачка дупка“, односно феноменот дека апликацијата ги преплавува корисниците со слична содржина доколку покажат интерес за одредена тема, објави Индекс.хр.

Комисијата истражува и прашања поврзани со заштитата на приватноста на малолетниците. DSA бара платформи за управување со различни ризици како што се заштитата на менталното здравје и правата на децата. Законот, исто така, забранува употреба на податоци за малолетници за да им се сервираат насочени реклами.

Доколку се покаже дека ТикТок навистина ги прекршил тие правила, се соочува со казна до шест отсто од годишниот приход, забележува агенцијата ДПА.

„TikTok е платформа која допира до милиони деца и тинејџери и мора да биде целосно усогласена со DSA и да има посебна улога во заштитата на малолетниците онлајн“, рече европскиот комесар Тиери Бретон, како што пренесе Ројтерс.

Според него, заштитата на малолетниците е приоритет за имплементација на Европскиот закон за дигитални услуги. Европската унија претходно покрена постапка против социјалната мрежа Твитер врз основа на ДСА.