Услугата Google Maps сега може да го скенира светот околу вас и да ви обезбеди повеќе информации.

Google Maps неодамна доби голем број интересни промени, особено откако Google додаде различни функции со вештачка интелигенција во својата апликација за навигација.

Најновиот додаток ќе ја подобри Screen Reader поддршката за Lens во рамките на Google Maps.

Screen Reader поддршката беше додадена на Lens за Google Maps во текот на изминатата година. Идејата зад оваа функција е дека корисникот може да ја користи камерата на телефонот за да ја скенира околината, по што Google ќе понуди звучна повратна информација за тоа што има таму.

Тоа е многу корисна алатка за пристапност, која им помага на оние кои имаат проблеми со видот или едноставно се наоѓаат во непозната средина, место и не го знаат јазикот.

Подобрена верзија на Screen Reader, го користи овој принцип и се надоврзува на него. Кога ќе ја насочите камерата кон место или бизнис, Google Maps ќе прочита многу релевантни информации – работно време, рејтинг на веб-страни и насоки како да стигнете таму.

Сè што треба да направите е да ја допрете иконата на камерата во полето за пребарување на Google Maps и да го кренете телефонот за да ја скенирате околината. Поставете го читачот на екранот TalkBack да биде овозможен и можете да го најдете во менито за пристапност на Android во поставките.